Siirry pääsisältöön

Välimatkat liikuntapaikoille eivät ole este liikunnallisille iäkkäille ihmisille

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa Gerontologian tutkimuskeskuksessa tehty tutkimus osoitti, että enemmän liikkuvat ikääntyneet henkilöt käyvät monenlaisilla liikuntapaikoilla, joiden sijainti voi olla melko kaukana kotoa.
Välimatkat liikuntapaikoille eivät ole este liikunnallisille iäkkäille ihmisille

Tutkimus osoitti, että liikunnalliset ikääntyneet henkilöt käyvät sekä sisäliikunta- että ulkoliikuntapaikoissa, jotka voivat sijaita melko kaukana kotoa. Esimerkkejä ulko- ja sisäliikuntapaikoista ovat muun muassa yleiset puistot, lähiliikuntapaikat, urheilukentät, kuntosalit ja uimahallit.

Vähemmän liikkuvat henkilöt sen sijaan käyttävät yleensä vain joko sisä- tai ulkoliikuntapaikkoja, jotka sijaitsevat lähellä kotia. Lähellä sijaitsevat liikuntapaikat olivat useammin asuin- ja metsäalueilla, kun taas kauemmat kohteet olivat palveluiden alueilla. Etenkin vähemmän liikkuville ihmisille lyhyt välimatka liikuntapaikkoihin saattaa olla liikkumisen edellytys.

– Liikkumisen kannalta suotuisissa ympäristöissä ja etäisyydellä sijaitsevat liikuntapaikat saattavat motivoida iäkkäitä ihmisiä lähtemään liikkumaan kodin ulkopuolelle, toteaa väitöskirjatutkija Essi-Mari Tuomola Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

 

Tuomolan mukaan asuinalueiden lähellä on tärkeää panostaa liikkumisen edistämiseen, kuten katujen kuntoon, lähiliikuntapaikkoihin ja palveluiden saavutettavuuteen

– Lisäksi viheralueiden, kuten puistojen ja muiden metsäalueiden, ylläpitäminen on tärkeää vähän liikkuvien kannalta.

Tutkimukseen osallistui 901 iältään 75–85-vuotiasta henkilöä Jyväskylän ja Muuramen alueelta. Ikääntyneiden henkilöiden liikuntapaikkoja selvitettiin internetpohjaisella karttakyselyllä. Tutkimusta ovat rahoittaneet opetus- ja kulttuuriministeriö, Juho Vainion Säätiö, Suomen Akatemia sekä Euroopan tiedeneuvosto. Julkaistu tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa ja Gerontologian tutkimuskeskuksessa toteutettua Aktiivisen ikääntymisen paikat -projektia.

Alkuperäinen artikkeli

Tuomola, Essi-Mari, Keskinen, Kirsi E., Hinrichs, Timo, Rantanen, Taina, & Portegijs. Erja. (2023). Older Adults’ Self-Reported Physical Activity and Distance to and Land Use Around Reported Physical Exercise Destinations. Journal of Aging and Physical Activity. Advance online publication. https://doi.org/10.1123/japa.2022-0105

Lisätietoja:

Essi-Mari Tuomola
väitöskirjatutkija, liikuntatieteellinen tiedekunta
essi-mari.m.k.tuomola@jyu.fi
+358401857370

Palaa ylös
×Sulje haku
Hae