Siirry pääsisältöön

 

Ympäristön merkitys liikuntaan osallistumisen mahdollistajana tai estäjänä on todettu useissa tutkimuksissa. Aiemmat tutkimukset eivät ole kuitenkaan pystyneet osoittamaan yksilötasolla, miten ympäristö suoranaisesti vaikuttaa kävelyn ja askelluksen muutoksiin.

Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia muutoksia kävelyn biomekaniikassa erilaisissa liikkumisympäristöissä vertaillen laboratoriossa, ulkona tasaisessa maastossa ja ulkona mäkisessä maastossa tapahtuvaa kävelyä, sekä selvittää, miten nämä muutokset ovat yhteydessä elinpiirissä liikkumiseen, joka kuvaa yksilön mahdollisuuksia osallistua kodin ulkopuolisiin aktiviteetteihin.

Tutkimus toteutetaan Jyväskylän yliopiston gerontologian tutkimuskeskuksen, Neuromuscular research centerin ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä. Tutkimus tuottaa uutta tieteellistä tietoa yksilö-ympäristö vuorovaikutuksesta ja sen merkityksestä iäkkäiden ihmisten liikkumismahdollisuuksiin.

Rahoittaja
Suomen Akatemia 2020-2025

Tutkimusryhmä
Vastuullinen tutkija
Merja Rantakokko, Apulaisprofessori, TtT, dosentti.
Gerontologian tutkimuskeskus, Liikuntatieteellinen tiedekunta Jyväskylän yliopisto ja Keski-Suomen hyvinvointialue. merja.h.rantakokko@jyu.fi

Tutkijat
Emmi Matikainen, väitöskirjatutkija, Kuntoutusinstituutti, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Väitöskirjatyön aihe: Validation of a sensor-fusion based wearable device for monitoring gait parameters in different environments with older people.

Eeva Aartolahti, TtT, Kuntoutusinstituutti, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Sanna Sihvonen TtT, Kuntoutusinstituutti, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Taija Juutinen, professori, Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto

Neil Cronin, professori, Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto

Palaa ylös
×Sulje haku
Hae