Siirry pääsisältöön

Monet iäkkäät ihmiset sanovat, että aktiivisuus pitää elämässä kiinni. Olemme kehittäneet uuden mittariston, jolla voimme mitata aktiivisena vanhenemista yksilön omista tavoitteista lähtien.

Tutkimuksessa selvitämme, mitkä tekijät selittävät aktiivisena vanhenemista ja sitä, onko aktiivisena vanheneminen yhteydessä hyvinvointiin. Etsimme näitä tekijöitä mm. ihmisen terveydentilasta, toimintakyvystä ja elinympäristöstä.

Toiveena on löytää toimintatapoja, joilla vanhusten yksilöllistä osallisuutta voitaisiin parantaa.

Tutkimuksen ensimmäinen vaihe toteutettiin keräämällä tietoa 75- ja 80- ja 85-vuotiaista jyväskyläläisistä vuosien 2017 ja 2018 aikana. Kutsuimme osallistujat kotona tehtävään haastatteluun sekä Liikunta- ja terveyslaboratoriossa suoritettaviin toimintakykymittauksiin.

Viimeisimmäksi täydensimme AGNES-tutkimusta laajennusosalla, jolla selvitimme samojen tutkittavien aktiivisuutta ja elämänlaatua koronaviruksesta johtuvien rajoitusten aikana keväällä 2020. Tutkimus toteutettiin postikyselynä.

Vastuullinen tutkija
Professori Taina Rantanen, Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto

Rahoittajat
Viisivuotista (2016-2021) AGNES-tutkimusta rahoittavat Suomen Akatemia ja Euroopan tutkimusneuvosto, joka myönsi professori Taina Rantaselle arvostetun ERC Advanced Grant -rahoituksen.

Palaa ylös
×Sulje haku
Hae