Siirry pääsisältöön

Uusi akatemiahanke tutkii muistisairauksia ja niihin liittyvää hoivaa

Lämpimät onnittelut uudesta akatemiahankkeesta Lina van Aerschot, Jenni Kulmala, Mari Aaltonen sekä muut SOREMO-konsortiossa mukana olevat kollegat!

Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta on myöntänyt rahoituksen 59 akatemiahankkeelle, jotka sisältävät yhteensä 78 osahanketta. SOREMO-konsortio tutkii muistisairauksia ja niihin liittyvää hoivaa. Lina van Aerschot Jyväskylän yliopistosta johtaa konsortiota, johon osallistuvat partnereina tenure track -professori Jenni Kulmala (SOC) ja THL:n Mari Aaltonen omilla hankkeillaan.

Muistisairautta sairastavien ihmisten määrä kasvaa nopeasti ja kysymykset hoivan järjestämisestä sosiaalisesti kestävillä tavoilla ovat yhteiskunnassa äärimmäisen ajankohtaisia. On välttämätöntä kuulla muistisairaita ihmisiä ja heidän omaishoitajiaan nykyistä paremmin.

Hankkeessa selvitetään, millaista on sosiaalisesti kestävä hoiva silloin, kun otetaan lähtökohdaksi muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä näkökulma. Tutkimuksessa hyödynnetään laajasti sekä laadullisia aineistoja että rekisteriaineistoja. Tarkoituksena on selvittää, millaista on elämä muistisairauden kanssa, millaisia sosiaalisia ja institutionaalisia esteitä ja hoivaköyhyyden riskejä muistisairaat ja heidän omaishoitajansa kohtaavat ja miten heidän osallisuuttaan pitäisi tukea, jotta se toteutuisi niin arkielämässä kuin palveluissa. Tulosten pohjalta kehitetään sosiaalis-relationaalista muistisairauden mallia, joka toimii kestävän hoivan perustana.

Tutkimus toteutetaan Tampereen yliopiston, Jyväskylän yliopiston ja THL:n yhteistyönä.

https://www.aka.fi/suomen-akatemian-toiminta/ajankohtaista/tiedotteet-ja-uutiset/2023/kulttuurin-ja-yhteiskunnan-tutkimuksen-aloille-59-uutta-akatemiahanketta/

Palaa ylös
×Sulje haku
Hae