Siirry pääsisältöön

Kes­kus­tel­laan työs­sä jat­ka­mi­ses­ta työ­pai­koil­la

Jyväskylän yliopiston JATKIS-hankkeessa on kehitetty yhdessä Työterveyslaitoksen kanssa käytännönläheinen työkalu, jonka avulla työntekijät ja työnantajat voivat kartoittaa ja suunnitella ikääntyvän työntekijän työtä eläkeiän lähestyessä ja jopa sen jälkeen.

Vuosittain useat ikääntyvät työntekijät lähestyvät urallaan vaihetta, jolloin omaa eläkkeelle siirtymistä ja työssä jatkamista ryhdytään suunnittelemaan.

– Perinteisen mallin mukaan eläkkeelle siirrytään, kun Kelan paperit kolahtavat postilaatikkoon ja kun työpaikalla on juotu eläkekahvit, sanoo yliopistotutkija Mikaela von Bonsdorff Jyväskylän yliopistosta.

Yhä useammin työntekijä olisi myös halukas jatkamaan työssään vielä muutaman vuoden, vaikkapa osa-aikaisena tai ”keikkalaisena”.

– Usein voi käydä niin, että työntekijä ei oikein tiedä, onko hänen mahdollista jatkaa työssä jopa eläkeiän jälkeen, sanoo professori ja akatemiatutkija Monika von Bonsdorff Vaasan yliopistosta.

Eläkkeellä työskentelyn mahdollisuuksista ja edellytyksistä olisikin tarpeellista keskustella työpaikoilla nykyistä enemmän. JATKIS-hankkeessa kehitetty työkalu on tarkoitettu 50 vuotta täyttäneiden työntekijöiden työuran loppuvaiheen suunnitteluun.

– Lomake kannustaa työntekijää pohtimaan tarpeitaan ja toiveitaan lopputyöuralleen – mikä häntä työssään motivoi ja mitkä asiat edesauttaisivat työssäjaksamista vielä eläkeiässäkin, kertoo Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Katja Kärkkäinen.

Helppokäyttöisellä työkalulla, jonka avulla myös esimies saa kartoitettua työntekijöiden lopputyöuraan liittyviä tarpeita, toiveita ja suunnitelmia, voidaan täydentää organisaatioiden omia kehityskeskustelulomakkeita.

JATKIS-hankkeen sivuilla oleva kehityskeskustelulomake on vapaasti tulostettavissa työntekijöiden ja työnantajien käyttöön.


JATKIS-hankkeen sivut

Ikääntyneiden työurat – työssä jatkaminen ja eläkkeellä työskentely (JATKIS) -tutkimushanketta on rahoittanut Työsuojelurahasto vuosina 2015–2018. Hankkeen vastuullisena johtajana toimi yliopistotutkija, dosentti Mikaela von Bonsdorff Gerontologian tutkimuskeskuksesta. Hanke toteutettiin yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa.

Lisätietoja:

  • Professori Monika von Bonsdorff, monika.von.bonsdorff@univaasa.fi, p. 040 541 25 24
  • Erityisasiantuntija Katja Kärkkäinen, katja.karkkainen@ttl.fi, p. 050 4671 319
  • Yliopistotutkija Mikaela von Bonsdorff, mikaela.vonbonsdorff@jyu.fi, p. 0400 342 692
Palaa ylös
×Sulje haku
Hae