Siirry pääsisältöön

Kahdelle Jyväskylän yliopiston GEREC-tutkijalle huomattava Suomen Akatemian tutkijatohtorirahoitus

Suomen Akatemia on myöntänyt Sira Karviselle ja Inna Liskolle tutkijatohtorirahoituksen. Rahoituskausi on kolmivuotinen ja se alkaa syyskuussa 2020. Rahoitus on tarkoitettu tutkijatohtorin oman palkan lisäksi henkilökohtaisiin tutkimuskuluihin sekä kansainväliseen ja kotimaiseen liikkuvuuteen.

Tutkimuksen kohteina vaihdevuosien hormonimuutosten vaikutus liikuntavasteeseen sekä fyysinen ja kognitiivinen toimintakyky elämänkulkunäkökulmasta

Sira Karviselle liikuntatieteellisen tiedekuntaan myönnettiin kolmivuotinen, noin 330 000 euron tutkijatohtorirahoitus. Karvinen tutkii vaihdevuosiin liittyvien hormonimuutosten vaikutusta akuuttiin liikuntavasteeseen. Tutkimuksessa kartoitetaan estrogeeni-hormonin vaikutusta liikuntavasteeseen verenkierrossa, keskittyen vesikkeleiden ja HDL:n kuljettamiin mikro-RNA -molekyyleihin. Tutkimuksen avulla voidaan löytää uusia, terapeuttisia mikro-RNA:ita, joita voidaan tulevaisuudessa hyödyntää sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyssä. Rahoituksen myönsi Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY).

Inna Liskon tutkimus tarkastelee fyysistä ja kognitiivista toimintakykyä elämänkulkunäkökulmasta. Hän selvittää, millainen rooli psykososiaalisilla ja biologisilla tekijöillä on toimintakyvyn laskun ja muistisairauksien kehittymisen kannalta. Tutkimuksessa käytetään kahta aineistoa Suomesta ja Ruotsista, joissa samoja ihmisiä on seurattu 40 vuotta, ja mukana on tietoja myös lapsuudesta. Tutkimus tehdään Jyväskylän yliopistossa, liikuntatieteellisessä tiedekunnassa ja Gerontologian tutkimuskeskuksessa yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston ja Karoliinisen Instituutin kanssa. Kolmivuotinen rahoitus on suuruudeltaan noin 224 000 €. Rahoituksen myönsi Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta.

Kaikki biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunnan tutkijatohtorirahoituspäätökset.
Kaikki kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunnan tutkijatohtorirahoituspäätökset.

Lisätietoja:

  • Sira Karvinen, sira.m.karvinen@jyu.fi, +358503625120
  • Inna Lisko, inna.lisko@jyu.fi
Palaa ylös
×Sulje haku
Hae