Siirry pääsisältöön

Gerontoblogi julkaisee tutkijoiden yleistajuisia puheenvuoroja, jotka liittyvät ikääntymiseen, vanhenemiseen sekä ikääntyvän yhteiskunnan tutkimukseen.

Puheenvuorojen tarkoituksena on uuden tutkimustiedon yleistajuistamisen lisäksi tarjota asiantuntemukseen perustuvia näkemyksiä, nostaa esiin kiinnostavia näkökulmia ja kommentoida ajankohtaisia asioita. Gerontoblogi lisää monitieteistä ikääntymisen, vanhenemisen ja ikääntyvän yhteiskunnan tutkimuksen näkyvyyttä, sekä antaa niin kirjoittajille kuin keskusteluun osallistujille tilaisuuden ottaa kantaa ja avartaa omaa ajattelua.

Hyvinvointivaltion tulevaisuus ja itseään toteuttavat ennusteet

Pohjoismainen hyvinvointimalli ja sen palvelut ovat muutospaineen alla johtuen väestön-, ilmaston- ja geopolitiikan muutoksista. Tarpeisiin nähden resurssit ovat niukat ja palveluiden määrästä ja/tai laadusta on…

Lue lisää

Vanhuspalvelujen puutteet syövät luottamusta yhteiskuntaan – miten vastaavat hallitus ja sote-alueet?

Tuoreen kyselytutkimuksen1 mukaan 65–84-vuotiaista suomalaisista vain joka viides (21%) luottaa siihen, että Suomessa saa tarvitessaan ympärivuorokautista hoitoa.  Kotihoidon saamiseen luottaa 39 %. Terveyspalveluihin uskotaan selvästi…

Lue lisää

Muuttuvat käsitykset vanhuudesta – miten yli 90-vuotiaat elävät 2020-luvulla?

Ikääntymiseen ja vanhuuteen liittyy monien mielikuvissa sairaudet, raihnaisuus ja hiljalleen hiipuva toimintakyky. Kuten Hans Roslingin muutama vuosi sitten julkaistussa Faktojen maailma kirjassa esitetään, mielikuvat eivät…

Lue lisää

Mies bensatankilla

Auto pakattu ja suunta mökille. Aikaisin tullut talvi teki jäät järveen ja saarimökkeilijänä pääsen taas lempipaikkaani. Koska nuorisollemme eivät pihasta kelpaa kuin autot, joissa on…

Lue lisää

Luvassa hyviä uutisia vanhenemisesta

Gerontologian tutkimuskeskus GEREC on mukana Tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmassa jakamassa Hyviä uutisia vanhenemisesta.   Elämme yhä pidempään terveinä ja toimintakykyisinä. Jos joku kysyisi, millaisia uutisia…

Lue lisää

Seniorikeskuksesta yliopistoon

Ensiksi tarkennus: tämä kirjoitus ei pohjaudu seniorikeskuksen ikääntyneen asukkaan kokemuksiin yliopisto-opintojen aloittamisesta – mikä myös olisi aivan mahdollinen ja kiinnostava aihe - vaan omiin kokemuksiini…

Lue lisää

Äänestä ikäystävällinen kunta!

Kuntavaaleista 2021 on sanottu, että ne ovat nettivaalit. Ehdokkaat kampanjoivat somessa ja vaalikoneet ohjaavat äänestämään ehdokasta, joka on riittävästi samaa mieltä äänestäjän kanssa. Kävin läpi…

Lue lisää
Palaa ylös
×Sulje haku
Hae