Gerontoblogi julkaisee tutkijoiden yleistajuisia puheenvuoroja, jotka liittyvät ikääntymiseen, vanhenemiseen sekä ikääntyvän yhteiskunnan tutkimukseen.
Puheenvuorojen tarkoituksena on uuden tutkimustiedon yleistajuistamisen lisäksi tarjota asiantuntemukseen perustuvia näkemyksiä, nostaa esiin kiinnostavia näkökulmia ja kommentoida ajankohtaisia asioita. Gerontoblogi lisää monitieteistä ikääntymisen, vanhenemisen ja ikääntyvän yhteiskunnan tutkimuksen näkyvyyttä, sekä antaa niin kirjoittajille kuin keskusteluun osallistujille tilaisuuden ottaa kantaa ja avartaa omaa ajattelua.
Pitkäaikaissairaudet ja koronavirus yhdistävät kansanterveydelliset haasteet
Alkuvuodesta 2020 Suomeenkin levinneen koronaviruspandemian aikana on huomattu, että COVID-19- tauti aiheuttaa vakavampia oireita ja johtaa useammin kuolemaan niiden kohdalla, jotka ovat jo valmiiksi hauraita;…
Hauraan ikääntyneen naapurina – epävarmuutta ja epätietoisuutta?
Ikääntyneiden kotona asumista halutaan tukea ja se on myös monen ikääntyneen oma toive. Usein paikallaan vanhenemista seuraavat läheltä myös naapurit, joissa hauraan ikääntyneen elämän seuraaminen…
Miksi persoonallisuudella on väliä?
Ihmisen persoonallisuuden piirteet ovat suhteellisen pysyviä ominaisuuksia läpi elämän. Ne myös myötävaikuttavat ihmissuhteisiimme, harrastuksiimme, työuraamme ja jopa tulotasoomme. Persoonallisuuseroihin tulisi suhtautua ymmärtäväisemmin, esittää psykologian dosentti,…
Hyvinvointi tavoitteena – eli mitä oikeastaan tavoitellaan?
Hyvinvointia tavoitellaan jatkuvasti sekä omassa elämässä että tutkimuksessa. Harvemmin kuitenkaan pysähdytään ajattelemaan, mitä sillä loppujen lopuksi oikein tarkoitetaan, kirjoittaa tutkijatohtori Tiia Kekäläinen liikuntatieteellisestä tiedekunnasta. Hyvinvoinnin…
Ikä, korona ja tutkijan tehtävä
Ikäihmisiä koskevat erityisrajoitukset ovat tuottaneet paljon hyvää ja paljon huonoa. Taudilta suojelu johtaa sosiaaliseen eristykseen ja uhkaa lisätä ikäsyrjintää. Valtiovalta tekee päätöksiä tilanteessa, jossa yhtä…
Tutkijan kansainvälinen liikkuvuus osa II
Mari Aaltonen kirjoitti edellisessä blogitekstissä kokemuksiaan tutkijan kansainvälisestä liikkuvuudesta ja siihen liittyvistä valmisteluista. Jatkan samasta aiheesta omien kokemusteni pohjalta keskittyen vierailun tutkimukselliseen ja muuhun antiin.…
Tutkijan kansainvälinen liikkuvuus – paljon valmistelua, paljon iloa
Kansainvälisessä liikkuvuudessa tutkijan täytyy varautua suuriin taloudellisiin uhrauksiin ilman, että saa mitään takeita esimerkiksi uran edistymisestä Suomeen paluun jälkeen. Mutta oliko kansainvälinen liikkuvuus minun kohdallani…
Gerontologinen joulublogi
Joulupukki on vanha. Edes joulupukki itse ei kuulemma muista ikäänsä, mutta jossain 400 vuoden huitteilla se on. Ja näyttäähän hän vanhalle, valkoisine partoineen. Joulupukin hommissa…
Virukset vanhentavat
Omaa immuunijärjestelmäänsä ajattelee vasta, kun se pettää. Flunssaisena tai vatsataudin kourissa on helppo arvostaa sitä valtaosaa ajasta, jolloin järjestelmä onnistuu tehtävässään. Immuunijärjestelmän toiminta kuitenkin heikkenee…
50 years of ageism
One day I entered a room, as a researcher, conducting data collection in a company. I was wearing a pantsuit and I was setting up…
Uusi elämän tiekartta
Täytin hiljan 60 vuotta ja sain työnantajalta kirjeen, jossa kysyttiin, milloin aion jäädä eläkkeelle. Sulattelin asiaa hetken ja vastasin, että näillä näkymillä en seuraavan viiden…
Ikääntymisen tutkijat teorioiden kirpputorilla
”Tutkimus on viihtyisää puuhaa”, totesi sosiaaligerontologian emeritusprofessori Antti Karisto Gerontologian kesäkoulussa. Voisivatko teoriat tehdä siitä entistä viihtyisämpää? Teoriat ovat aina kiehtoneet minua – miten hienoja…