Gerontoblog publishes researcher’s popularized contributions from the multidisciplinary field of ageing research. Blog posts offer perspectives based on expertise, highlight interesting viewpoints and comment on topical issues, besides popularizing science.
Gerontoblog increases the visibility of multidisciplinary research on ageing and ageing society. It gives both researches and the public an opprtunity to discuss and broaden one’s thinking.
Hyvinvointivaltion tulevaisuus ja itseään toteuttavat ennusteet
Pohjoismainen hyvinvointimalli ja sen palvelut ovat muutospaineen alla johtuen väestön-, ilmaston- ja geopolitiikan muutoksista. Tarpeisiin nähden resurssit ovat niukat ja palveluiden määrästä ja/tai laadusta on…
Vanhuspalvelujen puutteet syövät luottamusta yhteiskuntaan – miten vastaavat hallitus ja sote-alueet?
Tuoreen kyselytutkimuksen1 mukaan 65–84-vuotiaista suomalaisista vain joka viides (21%) luottaa siihen, että Suomessa saa tarvitessaan ympärivuorokautista hoitoa. Kotihoidon saamiseen luottaa 39 %. Terveyspalveluihin uskotaan selvästi…
Muuttuvat käsitykset vanhuudesta – miten yli 90-vuotiaat elävät 2020-luvulla?
Ikääntymiseen ja vanhuuteen liittyy monien mielikuvissa sairaudet, raihnaisuus ja hiljalleen hiipuva toimintakyky. Kuten Hans Roslingin muutama vuosi sitten julkaistussa Faktojen maailma kirjassa esitetään, mielikuvat eivät…
Mies bensatankilla
Auto pakattu ja suunta mökille. Aikaisin tullut talvi teki jäät järveen ja saarimökkeilijänä pääsen taas lempipaikkaani. Koska nuorisollemme eivät pihasta kelpaa kuin autot, joissa on…
Miten valita pitkään jatkuneen pitkittäistutkimuksen menetelmät? Esimerkkinä JYLS-pitkittäistutkimus
Pitkittäistutkimukset, joissa samoja ihmisiä lähestytään eri ikä- tai elämänvaiheissa, ovat välttämättömiä tutkimusasetelmia silloin, kun halutaan ymmärtää ihmisen kehityksen kulkua ehkä pitkälläkin aikavälillä. Mutta miten valita…
Luvassa hyviä uutisia vanhenemisesta
Gerontologian tutkimuskeskus GEREC on mukana Tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmassa jakamassa Hyviä uutisia vanhenemisesta. Elämme yhä pidempään terveinä ja toimintakykyisinä. Jos joku kysyisi, millaisia uutisia…
Seniorikeskuksesta yliopistoon
Ensiksi tarkennus: tämä kirjoitus ei pohjaudu seniorikeskuksen ikääntyneen asukkaan kokemuksiin yliopisto-opintojen aloittamisesta – mikä myös olisi aivan mahdollinen ja kiinnostava aihe - vaan omiin kokemuksiini…
Mitä (ihmettä) vanhenemisen tutkijat ajattelevat vanhenemisesta?
Gerontologian sairaus- ja ongelmakeskeisyys vahvana vielä vuonna 2021 Dementia, huimaus, lääkitys, raihnaus, pitkäaikaishoito, kaatumiset, yksinäisyys, kuoleman läheisyys… - tässä joitain silmiinpistävimpiä teemoja 2.–4.6.2021 järjestetystä virtuaalisesta…
Ikääntyneiden riittävät palvelut?
Vuoden 1999 Suomen perustuslaissa todetaan: ”Jokaisella on oikeus välttämättömään huolenpitoon ja riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin”. Mutta toteutuuko laki kaikilta osin? Mitä oikeastaan ”luvataan” ja kenen…
Äänestä ikäystävällinen kunta!
Kuntavaaleista 2021 on sanottu, että ne ovat nettivaalit. Ehdokkaat kampanjoivat somessa ja vaalikoneet ohjaavat äänestämään ehdokasta, joka on riittävästi samaa mieltä äänestäjän kanssa. Kävin läpi…
Palvelujen tuolileikkiä
Ikääntyneiden sosiaali- ja terveyspalvelut ovat yhteen kietoutunut kokonaisuus: kun jostain vähennetään, paine todennäköisesti lisääntyy jossain toisaalla. Se on ikään kuin perinteinen tuolileikki, jossa ihmiset pyörivät…
Hyviä vai huonoja uutisia kaatumisista?
Seuraavassa iäkkäiden ihmisten kaatumisiin liittyviä uutisotsikoita viime vuodelta: Kaatuminen koituu vuosittain yli tuhannen ikäihmisen kohtaloksi Suomessa – Keski-Suomen kuolleisuus korkeampi kuin maassa keskimäärin, Keskisuomalainen 26.10.2020…