skip to Main Content
Luvassa Hyviä Uutisia Vanhenemisesta

Luvassa hyviä uutisia vanhenemisesta

Gerontologian tutkimuskeskus GEREC on mukana Tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmassa jakamassa Hyviä uutisia vanhenemisesta.

 

Elämme yhä pidempään terveinä ja toimintakykyisinä. Jos joku kysyisi, millaisia uutisia ja artikkeleita olet lukenut viimeksi vanhenemisesta, tulisiko mieleesi toivoa antavat näkökulmat vai uhkakuvat? Ajatuksiin nousee helposti talousperustaiset ja huonoa hoivaa, yksinäisyyttä tai hoivan puutetta koskevat uutiset ja iän tuomien muutosten problematisointi. Tällaiset uutiset ruokkivat vanhenemiseen liittyviä pelkoja ja negatiivista mediakuvaa siitäkin huolimatta, että useat tutkimukset kertovat pidentyneestä eliniästä, parantuneesta toimintakyvystä ja tyytyväisyydestä elämään mahdollisista vastoinkäymisistä huolimatta.

Eliniän piteneminen, vanheneminen, on ollut ihmiskunnan haave ja tavoite, mutta muistammeko iloita ja tarkastella uteliaina tämän tavoitteen toteutumista? On totta, että vanhenemiseen ja ikääntyvään yhteiskuntaan liittyy ongelmia ja vakavia puutteita, jotka kaipaavat kipeästi ratkaisua ja joiden eteen tutkijat niin Gerontologian tutkimuskeskuksessa kuin yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa ympäri maailmaa tekevät uutterasti töitä. Keskittyessämme uhkakuviin ja ongelmiin saatamme kuitenkin helposti unohtaa, mitä ilon ja toivon aiheita vanhenemisesta voisimme löytää.

Tutkijatohtori Milla Saajanaho pohti kesäkuun blogikirjoituksessa mielikuvia vanhenemisesta ja kysyi, mitä vanhenemisen tutkijat ajattelevat ikääntymisestä: ”Mietin, mitähän vanhenemisen tutkijat ajattelevat vanhenemisesta. Pidetäänkö sitä ongelmana, joka tulee ratkaista? Olenko yksi harvoista, joka ajattelee vanhenemisessa olevan jotain hienoa ja kiehtovaa – sen ainakin haluan kokea! Ja tutkia ja ymmärtää paremmin juuri sitä, mikä tekee vanhenemisesta ihmeellistä: useimmat ovat tyytyväisiä elämäänsä, vaikka terveys ja toimintakyky olisikin heikentynyt tai elämässä tullut vastaan muita vastoinkäymisiä.”

Ylläoleva lainaus Millan kirjoituksesta puhuttelee edelleen ja herättelee tarkastelemaan vanhenemista kiehtovana ja ihmeellisenä asiana. Tämä ajatus kantaa myös syksyyn ja tutkimuskeskuksemme syksyn ohjelmaan: Tutkitun tiedon teemavuoteen ja sen puitteissa toteutettavaan Hyviä uutisia vanhenemisesta kokonaisuuteen.

Hyviä uutisia vanhenemisesta jaetaan syksyn aikana monikanavaisesti

Hyvät uutiset vanhenemisesta perustuvat Gerontologian tutkimuskeskuksen tutkijoiden tekemään monitieteiseen ja monipuoliseen ikääntymisen tutkimukseen. Tavoitteenamme on tuoda esiin tutkimustietoa ikääntymisestä ja monipuolistaa käsityksiä vanhenemisesta tutkitun tiedon avulla.

Hyviä uutisia vanhenemisesta jaetaan monikanavaisesti:

  • Blogipostauksissa Gerontoblogissa
  • Radio Moreenin kanssa toteutettavassa podcast-sarjassa Hyviä uutisia vanhenemisesta
  • Tutkijoiden yössä 24.9.
  • Tutkimuskeskuksen some-kanavissa ja mediayhteistyönä paikallisissa medioissa
  • Muissa Tutkitun tiedon teemavuoteen ja tutkimuskeskuksen toimintaan sopivissa yhteyksissä ja tapahtumissa

Hyviä uutisia vanhenemisesta ohjelman kokonaisuudet päivittyvät tutkimuskeskuksen kotisivujen Ajankohtaista-sivulle. Uusista blogipostauksista ja podcast-jaksoista tiedotetaan GEREC:n sosiaalisen median kanavissa Facebookissa ja Twitterissä, jotka kannattaa ottaa seurantaan.

Tervetuloa mukaan lukemaan ja kuuntelemaan Hyviä uutisia vanhenemisesta syksyn 2021 ajan!

 

Jos sinulla on kysyttävää aiheeseen liittyen, ota rohkeasti yhteyttä tiedesihteereihimme:

Tampereen yliopisto: Anniriikka Rantala, anniriikka.rantala@tuni.fi

Jyväskylän yliopisto: Niina Kajan, niina.kajan@jyu.fi

 

Tutkitun tiedon teemavuosi on opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Akatemian ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan yhteinen hanke, joka toteutetaan laajan yhteistyöverkon kanssa.

Lue lisää Tutkitun tiedon teemavuodesta ja tutustu teemavuoden tapahtumiin.

Back To Top
×Close search
Search