skip to Main Content

11.4.2018

Lämmin ilmapiiri ja aito kohtaaminen tekevät onnistuneen kotihaastattelun

Eläkepäivillä AGNES-haastattelijaksi

Marjut Lilja huomasi keväällä 2017 Keskisuomalaisessa tutkimusprofessori Taina Rantasen haastattelun AGNES-tutkimuksesta, ja innostui asiasta. Laajaan tutkimukseen tarvitaan useita haastattelijoita ja olisi valtavan hienoa olla mukana, hän ajatteli. Rohkeasti Marjut päätti jo saman päivän aikana ottaa yhteyttä AGNESiin ja hänet kutsuttiin haastatteluun. Hän ei ole katunut valintaansa, vaan on omien sanojensa mukaan todella tyytyväinen työskentelyyn mahtavassa ja hyväksyvässä työyhteisössä.

Etelä-Pohjanmaalta kotoisin olevalla Marjutilla on taustallaan vahva 40-vuotinen työura  terveydenhuollon alalla synnyinseudullaan. Hän on toiminut avoterveydenhuollossa terveydenhoitajana hoitaen ihmisiä vauvasta vaariin sekä kotihoidon vastaavana. Ennen eläkkeelle jäämistä hän toimi 14 vuotta vanhustyön johtajana Kuortaneella. Jyväskylään hän tuli vuonna 2015, sillä tutkijatohtorina ja yliopisto-opettajana toimiva tytär perheineen asuu täällä. Marjut on viihtynyt oikein hyvin, ja nauttii kaupungin laajasta liikunta- ja kulttuuritarjonnasta.

Empaattinen kotihaastattelija

Lämminhenkinen Marjut on kuin luotu haastattelijaksi. Hän onnistuu luomaan luottavaisen ja miellyttävän ilmapiirin, ja on aidosti kiinnostunut ihmisten elämäntarinoista. Marjut kertoo, että haastattelut antavat paljon myös hänelle itselleen. Ne muistuttavat, kuinka tärkeää on pitää yllä positiivista elämänasennetta eikä antaa vastoinkäymisten musertaa alleen.

AGNESin kotihaastattelu on laaja, joten ihmisestä oppii paljon jo lyhyessäkin ajassa. Tähän mennessä Marjut on tehnyt noin 60 haastattelua. Hänen mielestään AGNESin etukäteisvalmistelut on viety pitkälle, mikä helpottaa haastattelijoiden työtä. Haastateltavien vastaanotto tutkimukselle on ollut Marjutin kokemuksen mukaan myönteinen, innostunut ja ystävällinen. Ihmiset ovat pääasiassa aktiivisia ja hyväkuntoisia, heiltä löytyy sisua, sinnikkyyttä ja joustavuutta, ja vaikeudet on valjastettu positiiviseksi voimavaraksi.

Luontevuus, tilanneherkkyys, luotettavuus ja luottavaisen ilmapiirin luominen sekä ihmisen yksilöllinen kohtaaminen – Marjutin mielestä nämä ovat kotihaastattelijan tärkeimmät ominaisuudet. On ollut onnistunut valinta tehdä haastattelut tutkittavien kotona, Marjut pohtii. Kotona ihminen on pääroolissa, luontevimmillaan ja omalla tontillaan, mikä vaikuttaa positiivisesti jopa vastausten luotettavuuteen.

Liikunnasta nautiskelija kaikilla aisteilla

Vapaa-ajallaan Marjutille tärkeitä asioita ovat lastenlapset, liikunta ja luonnossa liikkuminen. Hän käy hiihtämässä ja vaeltamassa Lapissa sekä harrastaa avantouintia. Mitä kylmempi ilma on, sitä mukavampaa on pulahtaa avantoon! Lastenlasten kanssa hän harrastaa retkeilyä lähiluonnossa.

Marjut odottaa jo mielenkiinnolla AGNES-tutkimuksen tuloksia ja analyyseja. Aineiston kerääminen jatkuu kuitenkin edelleen laajassa tutkimuksessa ja sen myötä Marjutin tärkeä työ kotihaastattelijana.

Mitä tulee ensimmäisenä mieleen?

AGNES: merkityksellinen, mielenkiintoinen, monipuolinen
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO: Ikääntyvien yliopisto – laadukasta elinikäistä oppimista
AKTIIVISUUS: Elämänilo ja uteliaisuus uuteen
IKÄ: Menettää merkitystään ikääntyessä
HYMY: Ystävällisyys

KUKA?
Marjut Lilja, terveydenhoitaja
Kotihaastattelija Jyväskylän yliopiston AGNES-tutkimuksessa
Opintoja avoimessa yliopistossa gerontologian sekä sosiaali- ja terveyshallinnon aloilla

Teksti: Maria Hämäläinen

Back To Top
×Close search
Search