Siirry pääsisältöön
Vuoden Liikuntalääketieteellinen Tutkimus 2019 -kilpailun Voitto Anna Kankaanpäälle

Vuoden liikuntalääketieteellinen tutkimus 2019 -kilpailun voitto Anna Kankaanpäälle

GERECin tutkijat menestyivät vuoden liikuntalääketieteellinen tutkimus 2019 -kilpailussa. Tohtorikoulutettava Anna Kankaanpää voitti kilpailun ensimmäisen palkinnon. Toiseksi sijoittui professori Sarianna Sipilä ja neljännelle ja viidennelle sijalle tulivat tutkijat Elina Sillanpää ja Sira Karvinen.

Anna Kankaanpää ja hänen tutkimusryhmänsä voittivat ensimmäisen palkinnon Liikuntatieteellisen Seuran ja Liikuntalääketieteen keskusten järjestämässä Vuoden 2019 liikuntalääketieteellinen tutkimus -kilpailussa. Liikuntalääketieteen päivien yhteydessä järjestettyyn kilpailuun osallistui tänä vuonna kaikkiaan 40 suomalaista liikuntalääketieteellistä tutkimusta.

”Vapaa-ajan ja työajan fyysisen aktiivisuuden yhteys epigeneettiseen ikääntymiseen nuorilla aikuisilla”

Kankaanpään tutkimuksessa selvitettiin, miten vapaa-ajan ja työajan fyysinen aktiivisuus ovat yhteydessä biologisen iän estimaatteihin. Tutkittavina oli 21–24-vuotiaita suomalaisia kaksosia (n = 676). Tutkimuksessa verrattiin ensimmäistä kertaa kolmea DNA:n metylaatioon perustuvaa biologisen (epigeneettisen) ikääntymisen mittaria nuorilla aikuisilla. Lisäksi arvioitiin myös 32 vuoden pitkittäisseurannassa vapaa-ajan liikunta-aktiivisuuden yhteyttä biologiseen ikääntymiseen. Käytetyt tutkimusmenetelmät ovat tähän mennessä lupaavin tapa tutkia elintapojen vaikutusta biologiseen ikääntymiseen.

Erinomaiseksi arvioidun tutkimuksen tulokset auttavat ymmärtämään eliniän odotteeseen liittyviä tekijöitä ja sosioekonomisia eroja. Tulokset viittaavat siihen, että biologiseen ikääntymiseen ja elinikään vaikuttavat elintapatekijät alkavat vaikuttamaan jo nuorena aikuisena. Nyt palkittava tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että biologista (epigeneettistä) ikääntymistä voidaan hidastaa vapaa-ajan liikunnalla. Sen sijaan, työssä tuleva liikunta saattaa nopeuttaa biologista ikääntymistä, mutta havainto saattaa selittyä myös tupakoinnilla tai muilla epäterveellisillä elintavoilla.

Kilpailussa toiseksi sijoittui Sarianna Sipilä Jyväskylän yliopistosta, kolmanneksi Sari Aaltonen Helsingin yliopistosta. Neljännelle ja viidennelle sijalle kilpailussa sijoittuivat Jyväskylän yliopiston tutkijat Elina sillanpää ja Sira Karvinen.

Kaikkien tutkimuskilpailuun osallistuneiden esitystiivistelmät on julkaistu Liikunta & Tiede -lehden numerossa 5/2019. Lisäksi ne ovat luettavissa verkkoversiona pdf-muodossa.

Palaa ylös
×Sulje haku
Hae