Siirry pääsisältöön

Tutkimusjulkaisu: Vanhan ihmisen tunnustaminen persoonaksi tukee hyvinvointia

Ympärivuorokautisessa hoidossa elävien vanhojen ihmisten hyvinvointia voitaisiin parantaa yksinkertaisesti tunnustamalla heidät yksilöinä ja persoonina, ilmenee Tampereen yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

– Filosofinen tunnustamisen teoria on erinomainen työkalu asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseen ympärivuorokautisessa hoidossa, eikä sen soveltaminen tuo välttämättä minkäänlaisia taloudellisia lisäkustannuksia hoitopaikkojen toiminnan kehittämiseen, toteaa väitöskirjatutkija Jari Pirhonen Terveystieteiden yksiköstä.

Pirhosen ja dosentti Ilkka Pietilän tutkimus yhdistelee filosofiaa ja etnografista kenttätyötä eli tässä tapauksessa havainnointia geriatrisessa sairaalassa ja palvelutalossa ja haastatteluja jälkimmäisessä.

Tunnustamisen teorian lähtökohtana on, että ihmiset haluavat tulla rakastetuiksi, kunnioitetuiksi ja arvostetuiksi eli tunnustetuiksi ihmisinä. Tämä inhimillinen perustarve ei katoa iän karttuessa, toimintakyvyn laskiessa ja ihmisen muuttaessa ympärivuorokautiseen hoitoon.

Journal of Aging Studies -lehdessä ilmestyneen tutkimuksen mukaan asumisyksiköiden hoitokäytänteet ja arkiset vuorovaikutustilanteet muodostavat sen tilan, jossa vanhat ihmiset joko tunnustetaan yksilöinä ja persoonina tai sitten ei.

Tutkijat löysivät palvelutalon arjesta viisi tekijää, joilla erityisesti voitiin tukea asukkaiden tunnustamista: yksityisyyden suojaaminen, aiempien tapojen ja harrastusten jatkamisen mahdollistaminen, huumori, tunneilmaisun kannustaminen ja yksilöllisten toiveiden huomioiminen.

Tunnustaminen alkaa perusasioista eli tervehtimisestä ja ”kohtaamisesta tavattaessa” ja jatkuu ihmisten luonteenlaadun, henkilöhistorian ja hänen läheistensä merkityksen ymmärtämiseen.

– Tässä ei puhuta rahaa vaativista muutoksista, Pirhonen painottaa.

Tutkimuksen mukaan myös tunnustusta vaille jääminen on usein tahatonta ja järjestelmän tuottamaa. Siksi tunnustamista estävät tekijät on myös pois kitkettävissä.

Alkuperäinen julkaisu:

Pirhonen J, and Pietilä I. Patient, resident, or person: Recognition and the continuity of self in long-term care for older people. Journal of Aging Studies, 35, 95–103. doi: 10.1016/j.jaging.2015.05.004

http://www.journals.elsevier.com/journal-of-aging-studies/recent-articles/

Tutkimuksesta käytävää keskustelua:

http://www.hs.fi/kotimaa/a1444973269947

Lisätietoja:

Väitöskirjatutkija Jari Pirhonen, 050 318 7336, jari.pirhonen@uta.fi
Terveystieteiden yksikkö ja Gerontologian tutkimuskeskus
Tampereen yliopisto

Palaa ylös
×Sulje haku
Hae