Siirry pääsisältöön

Väestöpoliittinen selvitys on valmistunut: Uusia ehdotuksia ikääntymisestä

Valtioneuvoston tilaama ja Anna Rotkirchin laatima Väestöpoliittinen selvitys julkaistiin 10.3.2021. Pääministeri Sanna Marinin asettaman selvityshankkeen tarkoituksena oli tarkastella väestölliseen tilanteeseen johtaneita syitä ja esittää linjauksia kestävän väestönkehityksen turvaamiseksi. Väestöpoliittisen selvityksen Tiedepaneelissa olivat mukana puheenjohtajana professori Marja Jylhä ja jäsenenä professori Teppo Kröger.

Selvitys teki radikaaleja ehdotuksia myös ikääntymisestä, vaikka tiedotusvälineet tuntuivat keskittyvän julkaisutilaisuuden jälkeisessä uutisoinnissa vahvasti syntyvyyteen.

Ikääntymistä koskevat ehdotukset:

  • Nykypäivän 60-70-vuotiaat ovat varsin erilaisia kuin samanikäiset muutama kymmenen vuotta aikaisemmin. Niinpä 60-70-vuotiaita ei tule enää lukea vanhoiksi, vaan he ovat enemmänkin myöhäiskeski-ikäisiä.
  • Ikäsyrjinnän elementit on poistettava. Ikääntyville tulee avata samanlaiset mahdollisuudet työhön, koulutukseen ja kuntoutukseen kuin muillekin aikuisille.
  • Hyvin vanhoille, elämänsä viimeisiä vuosia eläville, tulee antaa heidän tarvitsemansa palvelut. Tämä ei ole tärkeää vain vanhoille vaan vaikuttaa myös työikäisten ja nuorten elämään ja yleensä yhteiskuntaa kohtaan tunnettuun luottamukseen.

Nämä ehdotukset on annettu valtiovallan pohdittavaksi ja ne ansaitsevat keskustelua laajemminkin.

Lisätietoja:

Syntyvyyden toipuminen ja pitenevä elinikä, linjauksia 2020-luvun väestöpolitiikalle

Väestöpoliittisen selvityksen kotisivut

Palaa ylös
×Sulje haku
Hae