Siirry pääsisältöön

Tutkimusjulkaisu: Iäkkäät naiset luopuvat monista tavoitteistaan

Iäkkäillä ihmisillä on elämässään monenlaisia tavoitteita, jotka useimmiten liittyvät terveyteen, itsenäiseen elämään, ihmissuhteisiin ja erilaisiin harrastuksiin. Gerontologian tutkimuskeskuksessa tehdyn tutkimuksen mukaan näyttää kuitenkin siltä, että iäkkäät naiset luopuvat ajan myötä monista tavoitteistaan

– Kahdeksan vuoden seurannassa havaitsimme, että erityisesti liikuntaan ja kulttuuriharrastuksiin liittyvistä tavoitteista luopuminen oli todella yleistä. Sen sijaan itsenäiseen elämään liittyvät tavoitteet yleistyivät seurannan aikana roimasti, tohtorikoulutettava Milla Saajanaho Gerontologian tutkimuskeskuksesta toteaa.

Usein tavoitteiden muutosten taustalla oli liikkumiskyvyn ongelmia. Naiset, joille oli seurannan aikana kehittynyt kävelyvaikeuksia, eivät enää omaksuneet itselleen liikuntatavoitteita ja toisaalta he luopuivat lähes kaikista kulttuuriharrastuksiin liittyvistä tavoitteistaan.

Saajanahon mukaan on erittäin huolestuttavaa, että jo lievien kävelyvaikeuksien myötä pyrkimyksistä liikunnan harrastamiseen ja muuhun aktiiviseen toimintaan luovutaan. Sen sijaan nimenomaan silloin, kun liikuntakyky alkaa heiketä, olisi entistä tärkeämpää pyrkiä liikkumaan ja olemaan aktiivinen. Näin voitaisiin mahdollisesti estää liikuntakyvyn heikkeneminen entisestään.

On ymmärrettävää, että toimintakyvyn heiketessä luovutaan tavoitteista, joiden saavuttaminen tuntuu liian vaikealta. Tavoitteista luopumisen sijaan iäkkäitä ihmisiä voisi kuitenkin tukea omien elämäntavoitteiden muokkaamisessa ja uusien keinojen keksimisessä niiden tavoittamiseksi silloin kun toimintakyky alkaa heiketä.

– Mielekkään elämän kannalta itselle tärkeiden tavoitteiden toteuttaminen on tärkeää kaikissa elämänvaiheissa, myös vanhuudessa, Saajanaho painottaa.

Tutkimus toteutettiin Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen yhteisessä Gerontologian tutkimuskeskuksessa ja se on osa the Finnish Twin Study on Aging -tutkimusta. Osallistujina oli 205 66–78-vuotiasta naista.

Lisätietoja:

Tohtorikoulutettava Milla Saajanaho, p. 040 805 4536, milla.saajanaho@jyu.fi

Saajanaho M, Viljanen A, Read S, Eronen J, Kaprio J, Jylhä M, Rantanen T. Mobility limitation and changes in personal goals among older women. Journals of Gerontology, Series B: Psychological Sciences and Social Sciences. doi:10.1093/geronb/gbu094

Linkki alkuperäisjulkaisuun: http://psychsocgerontology.oxfordjournals.org/content/early/2014/08/13/geronb.gbu094.full

Palaa ylös
×Sulje haku
Hae