Siirry pääsisältöön

Tutkimusjulkaisu: Estrogeeni selittää vaihdevuosi-ikäisten naisten verenkierron viestimolekyyliprofiilia

Jyväskylän yliopistossa julkaistussa tutkimuksessa todettiin että vaihdevuosi-ikäisten naisten verenkierron viestimolekyyliprofiili on erilainen kuin nuorilla naisilla. Erot viestimolekyylien määrissä ovat yhteydessä verenkierron estrogeenitasoon ja kolesteroliin sekä kehonkoostumukseen ja muihin terveysindikaattoreihin. Tämä mahdollistaa tutkittujen viestimolekyylien käytön terveydentilan arvioinnissa.

– Tutkitut viestimolekyylit on paketoitu eksosomeihin, joita solut vapauttavat verenkiertoon. Eksosomit ovat pallomaisia nanokokoluokan lipidirakkuloita. Näiden nanopakettien sisällä kulkeutuu solusta toiseen mikroRNA:ksi kutsuttavia viestikapuloita, jotka säätelevät geenien toimintaa, dosentti Eija Laakkonen kertoo.

Tässä tutkimuksessa osoitettiin ensimmäistä kertaa, että valikoidut eksosomeihin pakatut mikroRNA:t ovat herkkiä verenkierron estrogeenille, jonka määrä muuttuu niin iän kuin hormonaalisten hoitojen seurauksena. Tuloksia voidaan hyödyntää mm arvioitaessa hormonaalisen ehkäisyn ja hormonikorvaushoitojen vaikutuksia elimistön fysiologiseen tilaan. Kun mikroRNA:n vaikutusmekanismit opitaan tuntemaan paremmin, voidaan mikroRNA-profiilin avulla tunnistaa ne henkilöt, joiden riski sairastua aineenvaihdunnallisiin sairauksiin on suuri, tai jopa vaikuttaa sairastumisriskiin.

– Näyttää siis siltä, että vaihdevuosiin liittyvä estrogeenin väheneminen muuttaa eksosomipakettien sisältöä. Kun paketit toimitetaan perille, ne luovuttavat sisältönsä oikealle vastaanottajalle, eli solulle. Paketista vapautuvat viestit saavat solun muuttamaan toimintaansa, selittää tohtorikoulutettava Reeta Kangas. – Seuraavaksi täytyy katsoa toiminnallisilla kokeilla, miten estrogeeni säätelee eksosomien sisältöä, ja miten viestin kulku soluissa etenee toiminnanmuutokseksi asti.

Näin merkittävä tutkimus edellyttää laajaa tutkimusyhteistyötä, toteaa tutkimuksen johtaja, dosentti Vuokko Kovanen. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Jyväskylän yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksen, Turun yliopiston biolääketieteen laitoksen ja kliinisen sekvensointilaboratorion kanssa. Lisäksi tutkijaryhmässä oli mukana tutkijoita Oulun yliopistosta ja Suomen molekyylilääketieteen instituutista.

Tutkimus on julkaistu arvostetussa Nature-ryhmän Scientific Reports -lehdessä.

Linkki artikkeliin: http://www.nature.com/articles/srep42702

Tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemia, Suomen Kulttuurirahasto ja Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteellinen tiedekunta.

Lisätietoja:

Tohtorikoulutettava Reeta Kangas: +358 40 8054573, reeta.m.s.kangas@jyu.fi

Dosentti Eija Laakkonen: +358 40 5326410, eija.k.laakkonen@jyu.fi

Dosentti Vuokko Kovanen. +358 40 5491486, vuokko.kovanen@jyu.fi

Palaa ylös
×Sulje haku
Hae