Siirry pääsisältöön
”Se Nyt Kuuluu Tähän Ikään” – Ikä On Merkittävä Voimavara Eturauhassyöpää Sairastaville

”Se nyt kuuluu tähän ikään” – Ikä on merkittävä voimavara eturauhassyöpää sairastaville

Eturauhassyöpä on suomalaismiesten yleisin syöpä ja siihen sairastutaan yleensä vanhemmalla iällä. Parantuneenkin syövän hoitojen sivuvaikutukset saattavat jäädä jopa pysyviksi haitoiksi miehen elämään.

Tampereen yliopiston tutkijoiden Laura Lahden ja Hanna Ojalan tutkimus lisää ymmärrystä siitä, millaista on vanheta näiden asioiden kanssa ja miten miehet itse ajattelevat eturauhassyövän sekä ikääntymisen liittyvän toisiinsa.

Eturauhassyöpä ja sen hoidot aiheuttavat usein pitkäaikaisia tai pysyviä virtsatieoireita, erektiohäiriöitä ja suolisto-oireita. Tutkimuksessa haastateltiin 66–86-vuotiaita eturauhassyöpäpotilaita, jotka kaikki kuvasivat itseään vanhoiksi – huomioitavaa on se, että miehet olivat hyvin eri ikäisiä.

– Sekä syöpään että hoitoihin liittyviä oireita kuvattiin normaaleina ja ikään kuuluvina pikku vaivoina. Ikä oli merkittävä voimavara eturauhassyöpää sairastaville. Tämän vuoksi elämänlaatu saattaa olla suuristakin oireista huolimatta hyvää, sanoo väitöskirjatutkija Laura Lahti

 

Oireisiin on saatavilla apua

Todellisuudessa eturauhassyövän ja sen hoitojen oireet eivät ole itsessään iän tuomia ja niihin on apua saatavilla. Jos oireet ajatellaan iän myötä tulleina luonnollisina asioina, niihin ei useinkaan haeta apua. Oireiden kanssa sinnitellään, vaikka joudutaan rajoittamaan aiemmin tärkeitä asioita, kuten liikuntaharrastuksia tai sosiaalisia tilanteita.

– Monia oireista voidaan helpottaa terveydenhuollosta saatavin keinoin, jolloin sairastuneiden ei tarvitsisi karsia elämästään asioita, jotka ovat olleet heille tärkeitä ennen eturauhassyöpää, Lahti jatkaa.

Marraskuussa vietetään eturauhassyöpäkuukautta. Eturauhassyövän kanssa elää Suomessa tälläkin hetkellä noin 50 000 miestä. Väestön vanhenemisen ja syöpähoitojen kehittymisen vuoksi eturauhassyöpä ja sen hoidoista jääneet sivuvaikutukset koskettavat entistä suurempaa osaa miesväestöstä.

 

Lisätietoja:

Laura Lahti

väitöskirjatutkija

Tampereen yliopisto, yhteiskuntatieteiden tiedekunta

laura.e.lahti@tuni.fi

+358505313249

 

Tutkimusartikkeli luettavissa täältä: https://journal.fi/gerontologia/article/view/113083/73183

Palaa ylös
×Sulje haku
Hae