Siirry pääsisältöön

Keski-ikäisten naisten riski metabolisille toimintahäiriöille: systeeminen ja intrakriininen estrogeeni sekä mikro-RNA:t välittävinä tekijöinä (EsmiRs)

Keski-ikäisten naisten riski metabolisille toimintahäiriöille: systeeminen ja intrakriininen estrogeeni sekä mikro-RNA:t välittävinä tekijöinä (EsmiRs)

Keski-ikäisten naisten riski metabolisille toimintahäiriöille: systeeminen ja intrakriininen estrogeeni sekä mikro-RNA:t välittävinä tekijöinä (EsmiRs) / Eija Laakkonen

Ikääntyminen, ja naisilla erityisesti vaihdevuodet eli menopaussi (munasarjojen estradiolituotannon hiipuminen), on yhteydessä ylimääräiseen rasvan kertymiseen ja metabolisten riskitekijöiden kasvamiseen. Maailmanlaajuisesti tarkastellen yli 800 miljoonaa naista on ohittanut vaihdevuodet. Jokaisen riski ennenaikaiseen kuolemaan menopaussiin liittyvien negatiivisten metaboliamuutosten johdosta on kohonnut. EsmiRs-tutkimus keskittyy selvittämään menopaussiin liittyvien negatiivisten terveysvaikutusten molekyylibiologisia mekanismeja. Tutkimuksessa hyödynnetään molekyylibiologisia-, fysiologisia-, endokrinologisia- ja koko genomin kattavia menetelmiä yhdistettynä liikunta- ja terveystieteelliseen tutkimukseen. EsmiRs-tutkimus keskittyy selvittämään estradiolin roolia kudosten välisen mikroRNA signaloinnin säätelyssä, ja kuinka tämä kytkeytyy metabolisten sairauksien kohonneeseen riskiin ikääntyvillä naisilla.

EsmiRs-tutkimus pohjautuu ERMA-tutkimusaineistoon ja käyttää lisäksi solu- ja eläinmalleja.

Tutkimuksen rahoittaja
Suomen Akatemia 2017-2022

Tutkijaryhmä
Vastuullinen tutkija
Dosentti Eija Laakkonen, Gerontologian tutkimuskeskus, Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto

Tutkijatohtori Sira Karvinen
Hanna-Kaarina Juppi
Matti Hyvärinen

Palaa ylös
×Sulje haku
Hae