Siirry pääsisältöön

Hormonaalinen ikääntyminen luurankolihaksen terveyttä ja rasva-lihaskudoksen interaktiota säätelevänä tekijänä

Hormonaalinen ikääntyminen luurankolihaksen terveyttä ja rasva-lihaskudoksen interaktiota säätelevänä tekijänä

Ikäännyttäessä rasvakudos syrjäyttää lihaskudosta. Naisilla tämä ilmiö näyttäisi kiihtyvän menopaussin aikaan ja sen jälkeen. Vaihdevuodet ohittaneilla naisilla on myös lisääntynyt metabolisten oireyhtymien ja lihaskunnon heikkenemisestä johtuvien toiminnanvajausten riski. Hormonaalinen ikääntyminen, joka johtaa systeemisten hormonitasojen voimakkaaseen muuttumiseen, on yhteydessä edellä mainittuihin riskeihin. Steroidihormonien, androgeenien ja estrogeenien, vaikutusta rasva-lihas interaktion säätelyyn ei kuitenkaan ole aikaisemmin tutkittu. Tutkimushypoteesinamme on, että hormonaalinen ikääntyminen sekoittaa kudosten välistä interaktiota, mikä johtaa rasvan määrän lisääntymiseen ja muuttaa lihassolujen aineenvaihduntaa ja toimintoja. Kaksisuuntainen interaktio, joka lihas- ja rasvakudoksen välillä vallitsee, onkin todennäköisesti eräs ikääntyessä terveenä ja toimintakykyisenä pysymistä määrittävä tekijä.

Tässä tutkimuksessa käytetään moderneja systeemibiologisia tutkimusmenetelmiä, joilla analysoidaan gerontologian tutkimuskeskuksessa kerättyjä tutkimusaineistoja sekä soluviljelyolosuhteissa tehtäviä kokeita, mahdollistaen kokonaisvaltaisen kuvan saamisen käsillä olevasta tutkimusongelmasta. Tutkimuksessa käytetään pääosin SAWEs-tutkimusaineistoa, jossa on tehty kattavat lihaksen suoritus- ja toimintakykyä määrittävät mittaukset sekä otettu lihas- ja rasvakudos näytteitä sekä verinäytteitä pre- ja postmenopausaalisilta naisilta. Tutkimuksen postmenopausaaliset naiset olivat identtisiä kaksossisaria, jotka olivat hormonikorvaushoidon käytön suhteen diskordantteja eli toinen heistä käytti parhaillaan hormonikorvaushoitoa vaihdevuosioireidensa hoitoon ja toinen ei ollut sitä koskaan käyttänyt. Tutkimukseen osallistuneet premenopausaaliset naiset eivät käyttäneet mitään hormonaalisia valmisteita. Soluviljelykokeissa käytetään humaani lihas- ja adiposyyttisolulinjoja.

Tutkimuksen rahoittajat

Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö, Orion-Farmos tutkimussäätiö

Tutkimusryhmä

Tutkijatohtori

Eija Pöllänen, eija.pollanen [at] jyu.fi

Yhteistyötahoja

Prof. Gillian Butler-Browne, Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM) ja Pierre & Marie Curie Yliopisto (UPMC), Ranska                                                                                                                                                                                                     Prof. Martin Wabitch, Ulmin yliopisto, Saksa

Palaa ylös
×Sulje haku
Hae