Siirry pääsisältöön

Vanhojen ihmisten ympärivuorokautinen pitkäaikaishoito keskittyy yhä enemmän viimeisiin elinvuosiin

Hyvin vanhaksi elävät ihmiset tarvitsevat usein ympärivuorokautista pitkäaikaishoitoa elämänsä loppuvaiheessa. Pitkäikäisyyden yleistyessä yhä useampi elää viimeiset vuotensa hyvin vanhana. Tampereen yliopistossa tutkittiin, miten tämä muutos näkyy ympärivuorokautisen pitkäaikaishoidon käytössä.

70 vuotta täyttäneiden pitkäaikaishoito viimeisinä elinvuosina yleistyi vuodesta 2000 vuoteen 2011. Tämä liittyi erityisesti siihen, että viimeisiä vuosiaan elävät ovat yhä vanhempia. Ikäryhmien väliset erot ovat merkittäviä: vuonna 2011 27 % 70-79-vuotiaaksi eläneistä, 49 % 80-89-vuotiaaksi eläneistä ja 67 % yli 90-vuotiaaksi eläneistä oli pitkäaikaishoidossa ainakin jonkin aikaa kahden viimeisen elinvuotensa aikana.  

Pitkäaikaishoito väheni tutkimusaikana niiden joukossa, joilla oli vielä vähintään kaksi elinvuotta edessä. Viimeisiä vuosia elävien ja pidempään elävien ero pitkäaikaishoidon käytössä kasvoi, ja pitkäaikaishoito keskittyi yhä enemmän elämän viimeisiin vuosiin.

Pitkäaikaishoito on kuitenkin yleistä hyvin korkeassa iässä myös ennen viimeisiä elinvuosia: joka neljäs 90-vuotias oli pitkäaikaishoidossa jo aiemmin kuin kaksi vuotta ennen kuolemaansa. Korkeaan ikään ja kuoleman läheisyyteen liittyy toimintakyvyn vajauksia ja sairauksia, joiden vuoksi vanha ihminen ei pysty asumaan enää kotona, vaan hän tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa. Kun hyvin vanhojen ihmisten määrä kasvaa, myös ympärivuorokautisen hoidon tarve kasvaa. Kaikki eivät pysty elämään kotona loppuun saakka. 

Tutkimuksessa käytettiin rekisteriaineistoa. Pitkäaikaishoitoa verrattiin niillä, jotka elivät kahta viimeistä vuottaan (tapaukset) niihin, jotka olivat saman ikäisiä, mutta elivät vähintään kaksi vuotta pidempään (verrokit). Tapaus-verrokki -pareja oli 315 458. Tutkitut pitkäaikaishoitomuodot olivat vanhainkoti, tehostettu palveluasuminen ja pitkäaikaishoito terveyskeskuksen vuodeosastolla.

Tutkimus on osa Yleistyvä pitkäikäisyys ja sosiaali- ja terveyspalvelujen uudet haasteet (COCTEL) -hanketta. Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen tulokset julkaistiin European Journal of Public Health -lehdessä.

Alkuperäisjulkaisu:

Forma L, Aaltonen M, Pulkki J, Raitanen J, Rissanen P, Jylhä M 2017. Long-term care is increasingly concentrated in the last years of life: a change from 2000 to 2011. European Journal of Public Health, online first,teksti julkaistaan osoitteessa http:/dx.doi.org/10.1093/eurpub/ckw260
Artikkeli PubMed-tietokannassa:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28339763

Lisätietoja:

Tutkijatohtori Leena Forma, 040 190 1604, leena.forma@uta.fi
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta ja Gerontologian tutkimuskeskus (GEREC), Tampereen yliopisto

Palaa ylös
×Sulje haku
Hae