Siirry pääsisältöön

Päivikki ja Sakari Sohlbergin Säätiöltä tukea vaihdevuosi-ikäisten naisten lihasvoiman vähenemistä koskevaan tutkimukseen

Päivikki ja Sakari Sohlbergin Säätiö jakoi 15.1.2014 yhteensä 1 400 150 euroa apurahoina naisten lihasvoiman vähenemistä koskeviin tutkimushankkeisiin. Yhden suurimmista tutkimusapurahoista (40 000 euroa) sai Gerontologian tutkimuskeskuksen tutkija Eija Pöllänen.

Tutkija Eija Pölläsen hankkeessa selvitetään normaaliin ikääntymiseen liittyvää lihasmassan pienenemistä, lihasvoiman vähenemistä ja lihaskudoksen laadun heikentymistä eli sarkopeniaa vaihdevuosi-ikäisillä naisilla.

Pölläsen tutkimushanke, MAHTAWA (Muscle Apoptosis and Hormonal Transition in Aging Women and Animals), on merkittävä uusi avaus sarkopenian tutkimusalueella ja se tulee lisäämään ymmärrystä sarkopenian syntyyn johtavista solutason mekanismeista ja niiden yhteydestä vaihdevuosien hormonaalisiin muutoksiin.

Lihaskudoksen riittävä koko ja kunto ovat välttämättömiä arkipäivän askareista selviämisen mahdollistavalle toimintakyvylle. Heikentynyt lihasvoima altistaa tapaturmille, kaventaa elinpiiriä ja huonontaa kykyä selvitä itsenäisesti päivittäisistä askareista. Hyväkuntoiset lihakset ovat tärkeitä myös sairauksista toivuttaessa ja mm. metabolisen oireyhtymän, esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen hoidossa.

Säätiöltä sai tukea yhteensä 47 tutkijaa tai tutkimusryhmää. Päivikki ja Sakari Sohlbergin Säätiö edistää lasten ja vanhusten henkistä ja ruumiillista hyvinvointia tukemalla lääketiedettä, terveydenhoitoa sekä sosiaalista toimintaa. Säätiö toimii jakamalla apurahoja vuosittain.

Lisätietoja:

ylipistotutkija Eija Pöllänen
eija.pollanen@jyu.fi
, 040 805 3588

Palaa ylös
×Sulje haku
Hae