Siirry pääsisältöön

Gerontologinen joulublogi

Joulupukki on vanha. Edes joulupukki itse ei kuulemma muista ikäänsä, mutta jossain 400 vuoden huitteilla se on. Ja näyttäähän hän vanhalle, valkoisine partoineen. Joulupukin hommissa ei tarvitse näyttää nuorelle vaan vanha ulkonäkö on vain etu ja tuo uskottavuutta.

Kirjoittaja Kirsi Lumme-Sandt kuvassa keskellä

Joulupukki käy yhä töissä. Hän on siis täydellinen malliesimerkki kaikille työurien pidennystä tavoitteleville. Mutta miten joulupukki jaksaa yhä käydä töissä? Hänellä on mitä ilmeisimmin työmotivaatio kohdallaan. Hyvää työmotivaatiota ylläpitäviksi tekijöiksi voi arvella mm. sen, että hän on hyvä työssään ja hänen työtään arvostetaan. Hänellä on paljon asiakaskontakteja, joista hän saa yksinomaan positiivista palautetta. Hänellä on myös mukavat alaiset ja työkaverit.

Joulupukin paja Korvatunturilla taitaa olla ikäystävällinen työpaikka. Siellä työ on organisoitu niin, että kaikki tekevät omien taitojensa ja osaamisensa mukaisia töitä. Rankoille työmatkoille pitkien taipaleiden päähän tarkkailemaan kilttejä lapsia lähetetään nuoret tontut. Vanhempien tonttujen ei tarvitse käydä enää reissuhommissa vaan he tekevät lahjoja Korvatunturin pajassa, sitä vaativampia, mitä paremmin taito on kertynyt. Sitten kun näppäryys ja näkö eivät enää sovellu hienomekaniikkaan, siirrytään vaikka kirjanpito- ja logistiikkapuolelle.

Joulupukin henkilökohtainenkin elämä on mallillaan. Pukillahan on muori. Hyvä parisuhde on varsinkin miehillä terveyttä ja toimintakykyä ylläpitävä seikka. Elintavat eivät taida olla ihan viimeisimpien ravitsemussuositusten mukaiset, mutta muori huolehtinee, että ylenmääräinen puuronsyönti ei jatku yli loppiaisen. Uskoisin, että myös sukupolvien väliset suhteet tuottavat iloa Korvatunturilla. Joulupukin sosio-ekonomista asemaa on hankala määritellä, koska hänen koulutuksestaan ja tuloistaan ei ole tietoa. Mutta kaikesta päätellen hän elää hyvää ja vaurasta elämää, joka sekin edesauttaa pitkää ikää. Muistiaan joulupukki treenaa harjoittelemalla lukuisia osaamiaan kieliä. Ja kyllähän kaikkien kilttien lasten nimienkin muistaminen pitää aivot vireessä.

Tiedämme vähän joulupukin harrastuksista. Mutta hän varmastikin on ymmärtänyt palautumisen merkityksen. Joulunaika on sen verran rankka urakka joulupukin ikäiselle miehelle, että kunnon loma on tarpeen. Silloin hän rentoutuu vaeltamalla metsissä ja tuntureilla marjoja poimien tai kalastaen.

Tehkää kuin joulupukki, levätkää kunnolla rankan työrupeaman jälkeen!

Hyvää joulua! toivottaa GERECin väki

Palaa ylös
×Sulje haku
Hae