skip to Main Content

Akatemiatutkija Eija Laakkoselle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta menopaussin aineenvaihdunnan tutkimiseen

Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) on myöntänyt rahoitukset akatemiahankkeille. Yksi rahoituksen saajista on Jyväskylän yliopiston akatemiatutkija Eija Laakkonen liikuntatieteellisestä tiedekunnasta. Rahoituspäätöksissään Suomen Akatemia painotti tutkimusten korkeaa tieteellistä tasoa sekä nuorten tutkijoiden hankkeita. Kaikkiaan toimikunta myönsi rahoitusta 83 hankkeelle, yhteensä lähes 40 miljoonaa euroa. Akatemian rahoitus myönnettiin vuosille ajalle 1.09.2020 – 31.08.2024.

Akatemiatutkija Eija Laakkosen johtamalle hankkeelle ”Menopaussiin liittyvät erot kuljetinkompleksi HDL:n koostumuksessa ja toiminnassa (MATCH)” myönnettiin noin puolen miljoonan euron rahoitus neljälle vuodelle.

Hankkeessa tutkitaan veren HDL-partikkelin koostumusta ja sen vaikutuksia elimistössä vaihdevuosien aikana. Ennen vaihdevuosia HDL toimii sairauksilta suojaavana molekyylinä sen kuljettaessa kolesterolia valtimoista maksaan.

”Paradoksaalisesti sekä fyysinen aktiivisuus että vaihdevuodet nostavat veren HDL-kolesterolitasoja, mutta vaihdevuosien aikana tämä lisäys ei olekaan sairauksilta suojaava. HDL on monimutkainen partikkeli, jonka tehtävät eivät rajoitu kolesterolin kuljettamiseen. MATCH-projektissa selvitämme, muuttuuko vaihdevuosissa joku muu HDL:n komponentti, joka sitten vaikuttaisi HDL-partikkelin toimintaan ja siten kehon aineenvaihduntaan ja lopulta sairastumisriskiin”, Laakkonen kertoo.

Lisätietoja:
Eija Laakkonen +358408053588, eija.k.laakkonen@jyu.fi

Kaikki BTY-toimikunnan valitsemat akatemiahankkeet

Back To Top
×Close search
Search