skip to Main Content

Tutkimusjulkaisu: Lihavuus ei heikennä toimintakykyä 90-vuotiailla

Yleinen lihavuus tai keskivartalolihavuus ei ennusta liikkumiskyvyn tai päivittäistoimintojen heikentymistä 90-vuotiailla. Sen sijaan pieni vyötärönympärys naisilla ennusti päivittäistoimintojen heikentymistä. Tämä selvisi Tampereen yliopiston ja Gerontologian tutkimuskeskuksen julkaisemassa tutkimuksessa.

Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että lihavuus ja alhainen kehon paino ovat nuoremmilla ikäihmisillä riskitekijöitä toimintakyvyn heikkenemiselle. Lihavuuden ja toimintakyvyn välisistä yhteyksistä tiedetään kuitenkin vain vähän vanhoista vanhimmilla eli 85-vuotiailla ja sitä vanhemmilla, jotka ovat nopeimmin kasvava väestöryhmä länsimaissa.

Tutkimusjoukko (291 naista ja 134 miestä) koostui 90-vuotiaista Tervaskannot 90+ -tutkimukseen osallistuneista henkilöistä, joilla ei tutkimuksen alkaessa ollut toimintakyvyn ongelmia. Rajoitteiden ilmaantumista liikkumisessa ja päivittäistoiminnoissa seurattiin postikyselyjen avulla keskimäärin 3.6 vuotta (0.6‒7.8 vuotta). Lihavuutta tarkasteltiin yleistä lihavuutta kuvaavan painoindeksin ja keskivartalolihavuutta kuvaavan vyötärönympäryksen avulla.

–          Jos on ehtinyt 90 vuoden ikään ja toimintakyky on edelleen hyvä, eivät ylimääräiset kilot näytä ennustavan toimintakyvyn heikkenemistä, tähdentää tohtoriopiskelija Inna Lisko Tampereen yliopistosta.

–          Ylipäänsä tulokset korostavat alhaiseen painoon liittyviä riskejä. Siellä voi taustalla olla sairauksia ja riittämätöntä ravinnonsaantia. Painon seuranta hyvin vanhoilla olisikin tärkeää, sanoo Lisko.

Inna Lisko väitteli Tampereen yliopistossa 7.4.2017 aiheenaan vanhoista vanhimpien lihavuus.

Lisätietoja:

Tohtoriopiskelija Inna Lisko: +358 40 850 2241, Lisko.Inna.K@student.uta.fi

Lisko I, Tiainen K, Raitanen J, Jylhävä J, Hurme M Hervonen A, Jylhä M, Stenholm S. Body mass index and waist circumference as predictors of disability in nonagenarians: The Vitality 90+ Study. The Journals of Gerontology. Series A, Biological Sciences and Medical Sciences. Epub 14 March 2017. doi:10.1093/gerona/glx032

Linkki julkaisuun: http://dx.doi.org/10.1093/gerona/glx032

Linkki väitöstiedotteeseen: https://www.uta.fi/ajankohtaista/tapahtumat/lihavuus-vanhoista-vanhimmilla

Back To Top
×Close search
Search